8.3.07

Kbelská desítka

Tak je to tady. Řekl jsem si, že svoje pobíhání zúročím a zkusím běžecký závod. Ráno se podívám z okna a zjistím, že počasí běžcům nepřeje, ale to je možná otázka názoru, mě osobně takové počasí nevadí. Rozhodně je to lepší než vzpomínka na letní parna. Zkouším SMS nalákat i Tučňáka, ale ten definitivně vzdává s tím, že nemoc je zlá. Když dorazím na místo tak mám štěstí, fronta ze sokolovny ve Kbelích není zase tak dlouhá a v klidu se zařadím. Po chvilce vidím známé tváře a tak prohodím se spřátelenými běžci pár slov. Po registraci jsem příjemně překvapen, tričko je pěkné. Při odchodu nasávám vůni masážních roztoků, která se line z tělocvičny a pak již mířím do šaten. Je vidět, že běžci se velice dobře znají a rozebírají minulé závody a také své tréninky, objemy o kterých mluví mě trošku děsí. Start byl vzhledem k množství účastníků posunut a tak ještě užívám volnou chvíli a procházím se po sokolovně a hledám dál mezi běžci známé tváře.

Mezi námi, neberu to jen jako závod, ale i jako společenskou událost. Nakonec to dopadá tak, že jdu na start ve společnosti Pavla, kterého znám z fitnessu, kde drtí kilometry na běžícím pásu. Když se ho ptám zda mu to vyhovuje, tak říká že ano, vůbec neřeší rozmary počasí, ani bláto na cestě a další věci, jako většina venkovních běžců. Pro mě je to nepochopitelné. Na běžícím pásu jsem byl několikrát, to ano, ale běžet na něm 50 min. jako Pavel, to ne. Ale každému vyhovuje něco jiného a já vím, že Pavel měl na pásu velice slušné tempo, tuším 4:30. Dorazíme tedy ke startu a jdeme se rozehřát, cestou pořvávám na Wittyho s Radkou oblíbené Budo, budo.
Zřejmě nevíte o čem je řeč, tak doporučuji: http://wittyhosvet.blogspot.com/2006_11_01_archive.html a článek Ultra nacht lauf II. Právě při rozběhu se mi podaří úspěšně propásnout tragédí focení, no tak příště!
Ale během chvíle přichází start a jedeme. Tep letí nahoru a vybírám si prvního tahouna, zdá se že zpomaluje, no nic je čas ho opustit a napíchnout se na jiného. Držím si rozumné tempo, ale i tak se dech krátí. Vím, že spousta lidí si stěžovala na vítr, ale beru to jako osvěžení. Konečně jsem našel tahouna podle mého gusta, na číslo si nevzpomínám, ale je to zřejmě veterán. Na otočce se mi trošku vzdaluje, sakra on mi snad uteče. Snažím se protáhnout krok a přeci jen se mu přiblížím na dosah. Tak to táhneme spolu až na sedmý kilometr. Pak už je čas vyrazit, možná brzy, ale zkusím to. Dostávám se do jakési běžecké euforie, zdá se mi, že doslova letím jak vítr. Skandující skupinka dětí do mě vlévá další síly, začínám předbíhat. A konečně před sebou vidím Pavlovu bundu, říkám si, kéž bych ho dohnal. Jenže cíl se blíží a euforie se vytrácí a sportester zběsilým pípáním oznamuje překročení nastavených hodnot. Někdo za mnou začíná finišovat, néééé tuhle pozici už nechci ztratit, nakonec se mi to podaří, do cíle mě již nikdo nepředběhne. Čas je z mého pohledu vynikající: 45:30. Na běhajícího kulturistu, jak říká můj sparring Keke, to je prima. Ale přeci jen, hmotnost 84,5 kg, asi nebude nejvhodnější k dalšímu vylepšení dosaženého času. Mimochodem, Pavel dal desítku za 45:00, takže spokojenost. Po závodě je to pohoda, zvláště ve sprchách, když při vstupu míjím nahou dívku. Zkrátka běžci JSOU V POHODĚ.
Po závodě se počasí umoudřilo a při cestě domů jsem se již díval na modrou oblohu. Večer jsem byl z absolvovaného závodu v takové extázi, že jsem se přihlásil do poháru Běhej.com No tak doufám, že se zase brzy uvidíme.

Tak běhání zdar. Lasky

6 komentářů:

Running Shadow řekl(a)...

Gratuluju k peknemu zavodu, prima casu i novemu blogu !!! Ja myslim, ze ta hmotnost neni nijak hrozna. Sam jsem mival podobne parametry pred dvema lety a dokud jsem poctive behal tak jsem se stale dosti rychle zlepsoval a mel jsem nakroceno hluboko pod 45. Jiste tezsi bezci nemaji tak ladny krok jako lehci tucnaci, spise si pripadam jako rozjety bagr, ale myslim, ze to neni zadna prekazka pro velmi vyrazne zlepseni. Jen to chce trpelive behat dal. Drzim palce.

3COP řekl(a)...

No jasně, rozjetý bagr!!! To je to pravé, díky moc !!!

Anonymní řekl(a)...

Gratuluju k výbornému času, novému blogu a pěknému článku.

Těším se na tvé další zápisky a pevně věřím, že toho halfIMana letos dáš!!

T.

Ofelie řekl(a)...

Pěkně ses do toho opřel! tak ať ti vydrží nadšení pro sporty i psaní, přidávám do oblíbených. Of.

3COP řekl(a)...

Ahoj Ofélie. Díky za hezká slůvka. Ale jestli se do toho někdo opřel tak jsi to ty, já hovořím obtížně anglicky natož se zvládnout portuges. Tomu říkám se do toho opřít. Drž se.

PetrS řekl(a)...

děláš mi radost :) těším se až se zas uvidíme v 6 ráno u Kekeho :)